Najbrže do posla ekonomisti, lekari, zanatlije i računovođe

Bez autora
Jun 01 2011

U prestonici Srbije do posla najbrže dolaze ekonomisti, farmaceuti, a traženi su i trgovci, zanatlije i ugostitelji. S druge strane u Novom Sadu na birou rada najkraće vremena provedu lekari specijalisti, ali za zaposlenje ne moraju da brinu ni programeri, defektolozi, kao ni ovlašćene računovođe. Među 15.000 Beograđana koji su od početka godine našli posao najviše je ekonomista, farmaceuta, medicinskih radnika, kao i trgovaca, zanatlija i ugostitelja. Upoređujući podatke broja nezaposlenih i broja slobodnih radnih mesta koji su poslodavci prijavili Nacionalnoj službi za zapošljavanje za Novi Sad, najlakše do posla dolaze lekari specijalisti (akušeri, radiolozi, oftalmolozi i anesteziolozi), komercijalisti, informatičari-programeri, defektolozi i ovlašćene računovođe. Na kraju aprila ove godine na evidenciji Filijale za grad Beograd registrovano je 96.358 nezaposlenih osoba, a veći broj su žene, čak 52.812.

Najbrže do posla ekonomisti, lekari, zanatlije i računovođeU prestonici Srbije do posla najbrže dolaze ekonomisti, farmaceuti, a traženi su i trgovci, zanatlije i ugostitelji.

S druge strane u Novom Sadu na birou rada najkraće vremena provedu lekari specijalisti, ali za zaposlenje ne moraju da brinu ni programeri, defektolozi, kao ni ovlašćene računovođe.

Među 15.000 Beograđana koji su od početka godine našli posao najviše je ekonomista, farmaceuta, medicinskih radnika, kao i trgovaca, zanatlija i ugostitelja. Upoređujući podatke broja nezaposlenih i broja slobodnih radnih mesta koji su poslodavci prijavili Nacionalnoj službi za zapošljavanje za Novi Sad, najlakše do posla dolaze lekari specijalisti (akušeri, radiolozi, oftalmolozi i anesteziolozi), komercijalisti, informatičari-programeri, defektolozi i ovlašćene računovođe.

Na kraju aprila ove godine na evidenciji Filijale za grad Beograd registrovano je 96.358 nezaposlenih osoba, a veći broj su žene, čak 52.812. Među nezaposlenima mladih je više od trećine. U Beogradu je učešće mladih do 30 godina u ukupnom broju nezaposlenih 25,8 odsto, dok je učešće nezaposlenih od 30 do 34 godine 13 odsto. Ni Novosađani ne stoje mnogo bolje sa procentom mladih koji su bez zaposlenja. Na birou je trenutno 30.910 nezaposlenih lica, od kojih je 17.294 žena. Učešće mladih do 30 godina u ukupnom broju nezaposlenih u ovom gradu je 25,5 odsto, dok je 13,2 odsto nezaposlenih od 30 do 34 godina.

U oktobru će se bolje znati koja su zanimanja potrebna Srbiji. U okviru projekta EUNES, koji sa milion evra finansira EU, tokom maja se sprovodi anketa kojom je obuhvaćeno 5.000 firmi širom zemlje. Cilj je otkriti koji su profili radnika danas potrebni poslodavcima. Ispituje se i koliko ljudi kompanije planiraju da zaposle ili otpuste do kraja godine, te koje veštine nedostaju zaposlenima. Anketa je dobrovoljna i poverljiva, primenjuje se svuda u svetu, a u Evropskoj uniji je često i zakonska obaveza. Tokom maja i juna prate se i ocenjuje obuka nezaposlenih, subvencije za otvaranje novih radnih mesta, klubovi za traženje posla...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik